Sponser

Isnin, 5 November 2012

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Perlu Di Tambahbaik

Langkah kerajaan dibawah kementerian pelajaran untuk menambah baik Sistem Pentaksiran Berasaskan  Sekolah (PBS) adalah wajar dilakukan. Kementerian Pelajaran melalui Menteri yang bertanggunjawab mengatakan bahawa sistem PBS yang ada sekarang masih baru dan memerlukan masa untuk di adaptasikan. Oleh itu banyak ruang lagi yang boleh diperbaiki terhadap sistem tersebut. Masalah mengenai PBS ini disuarakan oleh Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) dan terdapat juga keluhan-keluhan dari guru-guru yang mengunapakai sistem ini. Antara masalah yang sering dihadapi oleh guru-guru ialah :
  • Kelewatan pangkalan data
  • Sistem sukar di akses
  • Guru kurang faham kaedah pentaksiran kerana terdapat perbezaan antara versi manual dan secara online.
  • Bebanan kerja tambahan kepada guru-guru dalam penilaian.
  • Bagi sekolah pedalaman yang sukar mendapat akses internet, guru-guru terpaksa pergi ke kawasan bandar atau pekan yang mempunyai akses internet untuk mengisi hasil pentaksiran yang dilakukan secara manual.
Jika disenaraikan lagi banyak keluhan guru-guru mengenai PBS ini. Langkah untuk menambah baik PBS ini adalah satu langkah yang tepat diambil oleh pihak kerajaan dan penambahbaik sistem PBS ini haruslah dilaksanakan dengan secepat mungkin kerana dalam beberapa tahun sahaja lagi peperiksaan PMR akan menggunakan sistem PBS ini sepenuhnya. Apa yang mindapendidik harapkan ialah sistem PBS ini menjadi satu sistem yang mesra pengguna, mudah di akses dan penilaian yang dibuat semestinya telus. Apa ya ng paling penting supaya sistem ini boleh diakses tidak kira dimana sahaja dengan bekalan internet di semua sekolah pedalaman dapat dilaksanakan secepat mungkin.

1 ulasan:

Arivai berkata...

Khas untuk guru PBS, sila dapatkan Borang Transit PBS yg fleksibel utk semua subjek di http://eformrpm-pbs.blogspot.com

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger