Sponser

Rabu, 9 Januari 2013

Pekara rahsia yang anda tidak tahu dengan internet

Internet!! Apa dia maksud Internet? 
Internet (singkatan perkataan bahasa Inggeris; inter-network) ialah rangkaian komputer yang berhubung menerusi beberapa rangkaian. Manakala Internet (huruf 'I' besar) ialah sistem komputer umum, yang berhubung secara sejagat dan menggunakan TCP/IP sebagai protokol pertukaran paket (packet switching communication protocol). Rangkaian internet yang terbesar dinamakan Internet. Cara menghubungkan rangkaian dengan kaedah ini dinamakan internetworking.
-sumber wikipedia (klik di sini untuk maklumat lanjut)


Sebenarnya internet banyak memberi kebaikan dan keburukan kepada pengguna. Tidak perlulah di ulas apa kebaikan dan keburukan internet sebab benda tersebut sudah banyak dibincangkan dan didebatkan dimana-mana sahaja. Apa yang perlu pembaca tahu ialah rahsia sebenar internet yang orang/penguna tidak tahu atau tahu tetapi tidak mengambil peduli hal tersebut.

Antara rahsia yang boleh kita kongsi di sini yang para penguna tidak sedar ialah bahawa data/maklumat/gambar,video anda dalam mana-mana laman sosial contohnya Facebook, MySpace,Blogspot,Youtube dan sebagainya adalah hak milik laman sosial tersebut apabila anda mendaftar. Kalau tidak percaya cuna anda fikir ke mana gambar,video yang anda upload disimpan dalam laman sosial tersebut. Tentu sekali gambar dan video tersebut tidak disimpan didalam harddisk komputer anda ataupun didalam pendrive anda tetapi akan disimpan didalam ruangan server laman sosial itu. Ruang server tersebut berupa seperti hard disk yang sangat besar yang boleh menampung berjuta-juta bahan didalam. Jadi disini apabila gambar tersebut dimuat turun kedalam aplikasi sosial atau web tersebut sesiapa pun boleh mengambil gambar yang kita muat turun tadi. Walaupun ada jaminan bahawa gambar anda atau data berkenaan diri anda dilindungi namun tidak 100% diri anda dapat dilindungi.

Sebagai contoh banyak kes yang melibatkan gambar disunting, digunakan sebagai iklan dan sebagainya. Pekara ini tidak diketahui oleh ramai orang. Oleh yang demikian keselamatan dalam ruang siber perlu diketahui oleh semua pengguna laman sosial dan web. Berikut langkah-langkah memastikan data peribadi anda selamat dari dicuri atau digunakan oleh orang lain:
  1. Berhati-hati dengan setiap data peribadi yang diberikan dalam laman sosial, Sentiasa gunakan nama samaran dan data yang tidak sahih.
  2. Sila taip nama penuh anda di google dan cuba kesan adakah nama dan gambar anda digunakan dalam laman sosial lain.
  3. Jangan tinggalkan pasword dalam komputer yang anda gunakan untuk mengelakan dicuri oleh orang yang menggunakan komputer.
  4. Sentiasa mengemaskini perisian anti virus dan firewall bagi mengelakan terdapat spyware dan virus yang mencuri data peribadi anda.
  5. Jangan berkongsi sebarang maklumat anda tentang pergerakan, bank, kedudukan GPS dan sebagainya bagi mengelakan anda diintai oleh penjahat.
Gambar yang dikutip dari google image
Pelbagai cara lagi yang boleh memberi keselamatan diri ketika melayari internet. Langkah yang perlu yang mesti diambil kira ketika menggunakan internet bahawa anda sentiasa diperhatikan dan sentiasa berwaspada.


1 ulasan:

Used PC Dealer berkata...

Nice Blog Post !

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger