Sponser

Khamis, 19 Julai 2012

ISU TELEFON BIMBIT KE SEKOLAH : Wajar atau Tidak

Sekali lagi dunia pendidikan negara heboh sedikit. Ini kerana Kementerian Pelajaran telah mengambil langkah merangka Draf Peraturan Pendidikan (Disiplin Murid) 2012 yang membolehkan pelajar membawa telefon bimbit dan iPad ke sekolah mulai tahun depan.Bermakna pada tahun hadapan para pelajar boleh membawa telefon bimbit ke sekolah. Hal ini terjadi apabila timbul beberapa laporan mengenai kes penculikan pelajar di sekolah dan juga aduan ibubapa pelajar mengenai keharusan anak-anak mereka membawa telefon disekolah.


Namun apabila diumumkan kenyataan tersebut, ramai dari golongna pendidik tidak bersetuju terhadap rancangan tersebut. Kenapa golongan pendidik yang paling ramai tidak bersetuju? Menurut laporan akhbar Berita Harian (klik disini) Lebih 90 peratus guru dan 80 peratus pemimpin sekolah tidak bersetuju cadangan Kementerian Pelajaran membenarkan pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah. Keputusan hasil kaji selidik membabitkan kira-kira 2,000 responden di seluruh negara itu dimaklumkan Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Menengah (MPSM), Muhamad Khailani Abdul Jalil kepada BH, semalam.
Gambar sumber http://teenscosmo.com/hand-phones-should-be-allowed-in-school-a-students-jeremiad/
Kalau difikirkan secara logik, mestilah guru-guru yang banyak tidak menyokong kebenaran membawa telefon bimbit kesekolah kerana guru-guru inilah yang faham dan tahu apa yang pelajarnya lakukan disekolah apabila mengunakan kemudahan tersebut. Kerisauan guru-guru tersebut kepada penyalahgunaan alat komunikasi tersebut melebihi kebaikan yang akan dapat diterima apabila mengunakan kemudahan tersebut.

Ada baiknya kebenaran tersebut perlu diperalusi dahulu supaya ada keseimbanagan situasi menang-menang antara kedua-dua pihak. Selalunya kebimbangan terhadap disiplin pelajar itulah yang jadi tanggungjawab para guru-guru.

Jika ada komen terhadap isu ini,sila kongsikan di bawah..TQ

1 ulasan:

Essay.my berkata...

Jika anda perlukan bantuan dalam penulisan atau tugasan di kolej dan universiti, sila layari http://www.essay.my/ untuk servis terbaik di dalam bidang penulisan di Malaysia dengan kualiti kerja yang terbaik. Terima kasih!

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger