Sponser

Selasa, 15 Februari 2011

BONUS UNTUK GURU BESAR/PENGETUA YANG BERJAYA MELONJAKKAN PRESTASI SEKOLAH

Baru-Baru ini Timb. Perdana Menteri Malaysia yang juga Menteri Pelajaran telah mengumumkan pemberian insentif tambahan ataupun bonus tambahan yang telah dijanjikan kepada guru besar ataupun pengetua sekolah menengah yang berjaya melonjakkan prestasi sekolah. Jika sekolah tersebut berjaya melonjakkan prestasi sekolah sebanyak 2% sahaja, guru besar/pengetua sekolah akan dapat bonus tambahan yang merupakan berbentuk wang dan juga beberapa kemudahan serta imbuhan lain. Dalam ucapan dan pengumuman yang telah disampaikan oleh Menteri Pelajaran kita, beliau telah mengucapkan tahniah dan syabar kepada guru besar/pengetua sekolah yang telah berjaya melonjakan prestasi sekolah hingga melepasi sasaran yang ditetapkan iaitu 2% ke 12%. Peningkatan lonjakan yang dicapai oleh sekolah tersebut telah melebihi sasaran yang ditetapkan oleh kementerian. Tahnia dan syabas juga diucapkan dari kami meja pengarang mindapendidik.

Kejayaan sekolah yang diterajui oleh guru besar/pengetua telah menyebabkan mereka mendapat imbuhan serta bonus yang dijanjikan oleh kementerian pelajaran. Namun kejayaan yang telah dikejapi tersebut bukan disebabkan oleh guru besar/pengetua sekolah tersebut. Ia adalah disebabkan oleh kerja keras dan dedikasi setiap warga sekolah tersebut dengan guru besar/pengetua menguruskan dan merancang untuk melonjak prestasi sekolah. Kredit harus diberikan kepada setiap warga sekolah yang terlibat tidak kira dari sekecil-kecil pekerja pembersihan hingga kepada penolong-penolong kanan yang bertungkus lumus menjayakan program yang dirancang oleh pihak sekolah.

Adalah tidak adil dan tiada belas kasihan jika bonus yang diterima oleh guru besar/pengetua sekolah tersebut tidak dikongsi kejayaan tersebut dengan setiap warga sekolah yang bertungkus lumus menjayakan kemajuan sekolah. Memang ada juga bonus diterima oleh guru-guru disekolah tersebut hasil kerja keras mereka diberikan oleh kementerian tetapi adakah bonus tersebut melibatkan semua warga sekolah. Mungkin beberapa orang guru dapatlah penghargaan serta menerima status sebagai guru cemerlang tetapi beberapa orang guru/ktbm yang turut menyumbangkan sumbangan walaupun hanya sedikit mungkin tidak mendapat sedikit penghargaan. Jangan dilupa ktbm juga yang bertungkus lumus menaip surat dan menyiapkan laporan yang diminta dan kena dihantar ke pejabat pelajaran pun turut terlibat dalam meningkatkan prestasi sekolah. Mungkin ada yang tidak sedar, walaupun nampak sedikit sumbangan yang diberikan namun jika mereka tidak ada disekolah tersebut membuat tugas pekeranian mungkin apa yang dirancang mungkin tidaklah dapat dicapai.

Oleh yang demikian, jika ada guru besar/pengetua yang mendapat bonus yang diberikan oleh kerajaan, diharap mereka tidaklah melupakan jasa-jasa mereka yang berada dibawah yang telah berkerja keras menaikan prestasi sekolah seperti yang diharapkan oleh guru besar/pengetua. Kalau tidak memberikan wang ringgit atau sumbangan imbuhan peribadi tetapi penghargaan dari ucapan, sedikit saguhati atau sebagainya akan memberikan mereka semangat dan perasaan dihargai dan ini akan meningkatkan motivasi mereka untuk terus berkerja untuk memajukan sekolah. Jika tiada apa-apa penghargaan diberikan mungkin motivasi mereka akan luntur dan ini akan menyebabkan mereka tidak lagi mahu memajukan sekolah jika diminta oleh guru besar/pengetua sekolah dalam perancangan prestasi sekolah akan datang.

Tahniah sekali lagi kepada sekolah yang berjaya meningkatkan prestasi sekolah dan mendapat imbuhan yang dijanjikan oleh kementerian pelajaran. Tahniah dan Syabas di ucapkan.

mindapendidik:sekalu sekali sekala buatlah kenduri khas untuk meraikan warga sekolah yang menjayakan kejaan prestasi sekolah. Semua dapat merasa bonus itu kan..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger