Sponser

Jumaat, 20 Ogos 2010

IKHLAS VS TIDAK IKHLAS

Salam 1Malaysia kepada semua warga pendidik. Pada zaman sekarang, kebanyakkan guru yang kita lihat seperti biasa mengajar dan mendidik anak muridnya tidak kira masa dan waktu. Namun isu yang ingin di bincangkan ini adalah berkenaan dengan KEIKHLASAN dan KETIDAK IKHLASAN guru-guru mendidik anak muridnya.

Seperti yang kita lihat, ada sesetengah guru berusaha keras untuk mendidik anak muridnya didalam kelas sehinggakan ada diantara mereka berjuang habis-habisan mengorbankan tenaga dan wang ringgit sendiri untuk memastikan anak muridnya menjadi orang yang berguna.

Ada juga sesetangah guru berjuang dengan sederhana dan mengajar untuk memenuhi syarat dan kehendak yang telah ditetapkan oleh kementerian ataupun ketua jabatan masing-masing. Mereka juga ada dikalangan mereka tidak mengambil peduli tentang benda lain kerana bagi mereka jika ilmu dan tenaga yang digunakan berbaloi serta mencukupi untuk mendidik anak muridnya tugas yang dilaksanakan sudah selesai.

Namun, ada sebilangan pendidik bersikap sambil lewa. Ada yang menjadikan kerja sebagai guru ini sekadar pekerjaan tetap, yang lebih penting bisnes dan pangkat yang dibawa atau dikejar diluar itu lebih penting. Ada juga sesetengah guru yang mahu berpencen menganggap kerja mereka sebagai golongan pendidik sudah berakhir, maka bila masuk dalam kelas kerjanya hanyalah berbual dengan murid dan jika mengajar hanyalah ala kadar. Ini kerana mereka berpendapat mereka sudah mahu pencen dah.

Bagi golongan ketua jabatan, ada ketua jabatan yang berusaha bersungguh-sungguh memastikan kebajikan guru-guru dan murid dibawa jagaannya mendapat kebajikan serta pendidikan yang mencukupi. Selain itu ada ketua jabatan mahu menjadikan sekolahnya menjadi cemerlang dengan mengorbankan kebajikan guru-gurunya asalkan sekolahnya gah didalam daerah atau di negeri.Ada golongan ketua jabatan buat sambil lewa memegang jawatan yang diberikan. Jika ada anak muridnya yang tidak menyambung ke tingkatan 1(sekolah menengah) mereka cuma berkata jagalah diri dan macam-macam lagilah. Namun tidak pula mereka menyuruh serta memaksa murid-muridnya meyambung pelajaran ke tingkatan 1. Lepas itu ketua jabatan itu pula memaksa guru-gurunya mengajar kelas tambahan dan bermacam-macam lagi aktiviti belajar sahaja bagi memastikan murid-muridnya boleh lulus di dalam UPSR. Namun bila dirancang aktiviti ko-kurikulum seperti perkhemahan, lawatan atau aktiviti-aktiviti yang boleh meningkatkan pengalaman murid-murid dalam kemahiran asas mereka tidak pula dipersetujui oleh ketua jabatan dengan alasan sekolah tidak perlu aktiviti yang mcm tersebut. Yang penting katanya BELAJAR..BELAJAR..BELAJAR..Akhirnya keputusan UPSR masih sama dan tidak pun menjadi cemerlang.

Itulah situasi yang dihadapi oleh di sekolah-sekolah dipendalaman. Bila datang guru-guru baru yang keluaran ijazah yang betul-betul mahu menjadi cemerlang dan menjadi guru yang betul-betul mendidik anak muridnya, dia akan menjadi guru yang lemah dan akan terikut-ikut dengan budaya tersebut. Akhirnya guru tersebut bila berpindah dari sekolah tersebut akan menjadi guru yang tidak ikhlas ataupun menjadi ikhlas mendidik. Fikir-fikirkanlah..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger