Sponser

Jumaat, 30 Julai 2010

GURU GRED DG41 - DG48 BOLEH DIBENARKAN BERPOLITIK

Minggu ini, pihak perkhidmatan awam telah membenarkan guru-guru yang bergred DG41-DG48 bergiat aktif dalam politik. Ramai pihak menyokong kebenaran ini, namun ada juga yang tidak bersetuju. Namun, setiap yang baiknya mesti ada keburukannya.

Sebelum ini, kakitangan kumpulan sokongan sahaja yang dibenarkan berpolitik. Namun setelah kebenaran ini dikuatkuasa, kumpulan guru yang bergred DG41-DG48 bolehlah berpolitik. Tapi apa yang kita tidak mahu terjadi dikalangan guru-guru ini adalah janganlah terlalu mementingkan berpolitik sehingga tugas hakiki yang sepatutnya di dahulukan tidak dilaksanakan dengan jayanya. Pelajar-pelajar di sekolah terbiar akibat guru-guru yang terlalu taksub berpolitik. Kalau tidak pun,pelajar-pelajar dihasut dan diajar dengan politik yang salah dan membenci individu-individu tertentu atas nama politik. Mungkin juga guru-guru tersebut akan mempengaruhi pelajar dengan mengajak mereka mengikuti parti-parti politik yang tertentu dan menabur fitnah serta cerita-cerita yang salah tentang parti-parti politik yang bukan disokong oleh guru tersebut.

Setiap yang baik mesti ada buruknya. Oleh yang demikian, bagi guru-guru yang ingin berpolitik, diharap berpolitiklah hanya diluar dari kelas. Jangan lah dibawa politik yang diluar tersebut masuk ke dalam kelas. Ingatlah tugas hakiki untuk menbimbing pelajar kita adalah lebih penting dari berpolitik sahaja.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger