Sponser

Isnin, 31 Mei 2010

MENGAJARLAH DIPEDALAMAN KALAU MAU TAHU KESUSAHAN YANG DIHADAPI DISANA!!!Sebenarnya ada sebilangan guru-guru yang tidak berpuas hati terhadap kelebihan yang diterima oleh guru-guru yang mengajar dipendalaman Sabah, Sarawak dan sebahagian dipedalaman semenanjung. Ini kerana kelebihan elaun pedalaman yang mereka dapat mengikut tahap lokasi kesukaran yang sangat besar dan lumayan. Kalau diikutkan melalui komen dari Facebook diatas, tidak dinafikan bahawa mereka sangat kecewa kerana mereka tidak dilayan sama dengan guru dipedalaman. Mereka beranggapan tinggal dibandar lebih teruk kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak bagi menampung kos hidup di bandar. Berbeza dengan dipedalaman yang tidak bersusah payah menanggung kos hidup yang tinggi.

Tapi tidakkan mereka berfikir bahawa kalau mereka dihantar mengajar di pedalaman, adakah mereka sanggup terima dan pergi ke pendalaman tersebut. Mungkin tidak sampai sebulan, sudah mereka mohon pindah.

Untuk pengetahuan semua, elaun yang diberikan oleh kerajaan tersebut sebenarnya tidak berbaloi dengan apa yang diterima dan dihadapi oleh guru-guru dipedalaman. Ini kerana, wang yang mereka dapat tersebut sebenarnya hanyalah cukup untuk membayar kos pengangkutan dan juga kos kehidupan mereka disana. Mindapendidik mengandaikan satu situasi yang pernah terjadi kepada rakan guru di sebuah kawasan pedalaman ketegori P3.

Kawasan sekolah tersebut sangat jauh dari bandar. Jaraknya hampir 500km dengan perlu melalui 3 penggangkutan iaitu kereta, bot dan jalan kaki. Kereta yang digunakan ialah kereta 4wd kerana kereta jenis itu sahaja yang boleh masuk kedalam sekolah berkenaan. Ketika menaiki bot, guru tersebut terpaksa mengharung sungai yang berjeram dan deras. Bekalan minyak yang sukar didapati menyebabkan minyak terpaksa dibeli dibandar dan perlu dibawa sepanjang perjalanan guru tersebut. Halangan-halangan ini hanya sedikit kerana setibanya di sekolah, beliau terpaksa tinggal di dalam kelas kerana tiada rumah guru di sekolah tersebut. Bekalan elektrik pun tiada dan kalau ada pun tidak mencukupi untuk keperluan 6 jam sehari. Talian telefon yang tidak ada dan guru tersebut hidup dalam serba kekurangan.Kalaulah elaun yang diberi itu tidak berbaloi, mungkin tidak ada guru yang mahu mengajar disekolah-sekolah pedalaman. Kalau dibandar lain cerita. Sebesar mana kos yang ditanggung, semua itu adalah untuk keselesaan hidup. Dipedalaman pula sebesar mana elaun diberi, keselesaan hidup yang dikecapi tidak seperti dibandar. Cuba fikir-fikirkan ...

mindapendidik :
Cuba fikirkan jika ahli keluarga guru terbabit meninggal dunia dan guru tersebut gagal dihubungi oleh kerana tiada talian telefon yang boleh menghubungi guru tersebut. Apa perasaannya bila saja dia keluar dari sekolah dan mengetahui yang ahli keluarganya telah meninggal dunia hampir sebulan yang lepas..Sedih kan..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger