Sponser

Sabtu, 16 Januari 2010

KISAH BENAR : Kehidupan Guru-Guru Pendalaman menunaikan Bakti di Pendalaman (Kawasan Pulau di Sabah)

Kisah ini berlaku ketika saya hendak melangkah masuk ke sekolah (Sebuah sekolah pendalaman pulau di Sabah). Ketika hendak menunggu bot sewa ke sekolah. Ada juga beberapa guru sekolah menengah turut sama menunggu bot ke sekolah mereka. Rata-rata guru-guru berkenaan berasal dari semenanjung dan juga sarawak. Mereka bercadang hendak masuk ke sekolah lebih awal untuk mengelakan kesulitan semasa sesi persekolahan bermula. Namun apa yang mereka alami iaitu setelah hampir 2 jam menunggu bot, bot yang dijanjikan tidak berani keluar mengambil mereka. Ini kerana keadaan laut yang bergelora kan cuaca yang tidak baik menyebabkan pemandu bot tersebut tidak berani untuk mengharung ombak laut untuk mengambil mereka kerana takut kemalangan yang tidak diingini berlaku.

Keadaan mereka semakin tertekan kerana mereka perlu juga masuk kesekolah pada hari tersebut. Jika mereka tidak masuk ke sekolah mereka akan mengalami kesulitan untuk memeulakan sesi persekolahan nanti dengan pelajar yang akan mendaftar masuk ke sekolah dan asrama sehari lebih awal dari musim persekolahan bermula.

Setelah mereka berbincang mereka bersepakat untuk mengambil jalan darat ke sekolah berkenaan sebelum menaiki bot melalui sungai yang lain. Risiko yang merka akan hadapi pula ialah keadaan jalan yang mereka lalui itu memerlukan kenderaan pacuan 4 roda. Selepas itu tambang kenderaan untuk menghantar mereka lebih kurang RM200-RM300 satu perlalanan dan akan menaiki bot lagi untuk pergi kesekolah mereka. Mau tidak mau mereka terpaksa berkorban wang ringgit dan nyawa untuk memulakan tugas di sekolah mereka.

dari PUP : saya pun menaiki bot. Nasib lah ombak tidak kuat sangat jadi tidak lah terasa getaran ombak. Itulah nasib kami guru-guru pulau.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Adverleds Sponser

Dikuasakan oleh Blogger.
 

Minda Pendidik Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger